Mr. dr. Moises F. da Costa Gomez

 

Het verhaal van Dòktor Da Costa Gomez is het verhaal van liefde voor het eigen land, visie op een betere toekomst, verzet tegen onderdrukking en achterstelling door kerk, industrie en overheid, en vertrouwen in de kracht van het volk. Zijn hele leven heeft Dòktor in dienst gesteld van het actief werken aan politieke bewustwording en de strijd voor algemeen kiesrecht.
Zijn streven kenmerkte zich door het allesoverheersende geloof in het vermogen tot zelfbestuur (autonomie) van de bewoners van de eilanden van de Nederlandse Antillen en door altijd het algemeen belang te stellen boven persoonlijk belang.
In 2010 kregen de eilanden Curaçao en Sint-Maarten autonomie binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Saba en Sint-Eustatius kozen voor de status van bijzondere gemeenten van Nederland. Aruba had haar autonomie binnen het Koninkrijk al in 1986 gerealiseerd. Leven en werk van Dòktor bieden ons, juist in deze tijd van globalisering en interne verdeeldheid binnen en tussen kleine eilanden, een interessante spiegel en voorbeeld.

eChuchubi hoopt met deze publicatie een bijdrage te leveren aan de verspreiding van en waardering voor het inspirerende erfgoed van deze staatsman. Het boek is als paperback en als e-boek te bestellen via: https://www.boekenbestellen.nl/boek/moises-f-da-costa-gomez.

Nanzi en Koma Corona

In tien vermakelijke hoofdstukken, geschreven in zowel Papiaments als Nederlands, beleef je de reacties van de spin Nanzi, zijn krachtige vrouw Shi Maria en andere dieren op diverse situaties tijdens de COVID-19 pandemie. Ieder hoofdstuk is geïllustreerd met een humoristische cartoon en eindigt met een gezegde. Verhalen en gezegden nodigen uit tot het overdenken van keuzes bij morele dilemma’s. Welke keuzes zou jij maken? Het boek en e-boek is geschikt voor lezers vanaf 15 jaar en kan ook gebruikt worden in taalcursussen Papiaments.

 

Bestel: https://www.boekenbestellen.nl/boek/nanzi-i-koma-corona

 

Nanzi i Koma Corona

Den dies kapítulo kómiko, skibí tantu na papiamentu komo na hulandes, bo ta eksperiensiá e reakshonnan dje araña Nanzi, su kasá fuerte Shi Maria i otro bestianan riba diferente situashon durante e pandemia di COVID-19. Kada kapítulo ta ilustrá ku un karikatura humorístiko i ta kaba ku un proverbio. Kuenta i proverbio ta invitá bo pa pensa tokante eskohonan den kaso di un dilema moral. Kua eskoho abo lo hasi? E buki i e-book ta adekuá pa lesadó for di 15 aña i por keda usá tambe den kursonan di papiamentu.

 

Kumpra: https://www.boekenbestellen.nl/boek/nanzi-i-koma-corona