Nieuws van eChuchubi

Vanuit onze missie (zie Over ons) delen we via deze site wetenswaardigheden over cultuur en cultureel erfgoed. In de rubriek Nieuws vind je links naar informatie die we hebben gekozen. Mocht je zelf iets op cultureel gebied onder de aandacht willen brengen van onze lezers, stuur je bericht dan naar info@echuchubi.com. De redactie behoudt het recht ingestuurde informatie te redigeren of niet te plaatsen.

 

Mr. dr. Moises F. da Costa Gomez

 

Jubilea, data van geboorte, overlijden en van andere belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis zijn momenten om stil te staan bij het leven en werk van mensen die voor ons het verschil maakten. Mensen die leiding en kracht gaven, belangrijke veranderingen realiseerden, een voorbeeld en/of rolmodel waren. Mr. dr. Moises Frumencio da Costa Gomez (Dòktor) was zo iemand.

Hij stelde zijn leven in dienst van een betere toekomst voor zijn land. Hij vertrouwde op de kracht van het volk en geloofde in zelfbestuur. Hij heeft onuitwisbaar zijn sporen achtergelaten in de geschiedenis van de Nederlandse Antillen en nog steeds valt zijn naam regelmatig.

Wie was hij, wat deed hij, wat heeft hij bereikt en wat kunnen we ook nu nog van hem leren? Dat lees je in Moises F. Da Costa Gomez, een biografische schets en een bibliografie, die op verzoek nu zowel als paperback (vanaf 21 januari) als e-boek (vanaf 1 februari) wordt uitgebracht. Deze uitgave is aangevuld en aangepast ten opzichte van de Pdf-uitgave van 2021.

eChuchubi Self-Publisher, www.echuchubi.com wil met deze uitgave de grote en blijvende betekenis van het leven en het werk van Dòktor onder de aandacht brengen van een breed publiek.

Het boek is te bestellen via: https://www.boekenbestellen.nl/boek/moises-f-da-costa-gomez.

 

 

Collectie Juliana-Brenneker volledig digitaal online

Het Nationaal Archief Cura├žao heeft recentelijk de collectie van Elis Juliana en pater Paul Brenneker volledig gedigitaliseerd en online beschikbaar gesteld. De collectie┬ábetreft o.a. documenten die de twee antropologen in de jaren zestig van de gouvernementsplantage Dokterstuin-Pannekoek in een kist hebben gevonden. De documenten beschrijven de bedrijfsvoering van de plantage rond de jaren van de afschaffing van de slavernij in 1863.

Lees meer »