Hoe begin ik aan mijn stamboom?

Gepubliceerd op 5 april 2021 om 11:39

Komt de vraag af en toe bij je op wie je voorouders waren? Hoe ze heetten en wat voor werk zij deden. Waar ze woonden?  Ik doe vanaf 1999 onderzoek naar de geschiedenis van de familienaam Bodak uit Curaçao. Dit onderzoek bracht mij bij diverse schrijfwijzen van deze familienaam, zoals Bodok, Boeldak en Bodaar. Allemaal familieleden waarvan de naam verkeerd geschreven of wel verkeerd overgeschreven is. Ik ontdek nog steeds nieuwe informatie over deze familienamen en dat geeft me vaak voldoening, maar ook veel om over na te denken . Wil je ook achterhalen wie je familie is en mogelijk zelfs hun geschiedenis opschrijven?

In onderstaand artikel uit Geneanet, gepubliceerd op 17 januari 2014, lees je over de eerste stappen op weg naar een stamboom en familiegeschiedenis.

 

Met genealogie beginnen, maar hoe?

Het besluit is genomen: u gaat met uw genealogie (stamboom en familiegeschiedenis) beginnen. Begin bij het begin : eerst en vooral moet u een overzicht hebben van uw familie. Verzamel hiervoor zo veel mogelijk familiedocumenten, informeer bij uw familie en ga ook na of andere genealogen eventueel uw familiena(a)m(en) hebben onderzocht.

 

1 Ga bij oudere familieleden op bezoek en neem contact op met uw verre familie

Deze eerste stap is zeer belangrijk en waardevol. Neem ruim de tijd om met uw ouders en grootouders hierover te spreken, en vergeet uw tantes niet! De informatie die ze u geven zal u zeker helpen bij uw latere onderzoek. Maar, bovenal, laat hen vertellen over hun leven… en maak aantekeningen. Hier begint u taak als familiehistoricus. Neem naast uw rechtstreekse familie contact op met zo veel mogelijk leden van uw verdere familie, zelfs in het buitenland. Deze mensen bezitten ook een schat aan informatie over uw voorouders : een al begonnen genealogie, brieven van een gezamenlijke overgrootvader, herinneringen, allemaal elementen dus die u zeker zult kunnen gebruiken. Met deze informatie is het u al mogelijk een stamboom te maken op Geneanet.

 

2 Verzamel familiedocumenten

Wat moet u verzamelen ? Alles wat u verder kan helpen met uw herkomst. Brieven, foto’s, familiedrukwerk, geboortekaartjes, bidprentjes, maar ook meer officiële documenten. Natuurlijk begint u bij uzelf of uw ouders. U zult versteld staan wat een schat aan informatie u zult vinden in laden, kasten of oude dozen op de zolder. Verbreed daarna uw onderzoek naar de rest van de familie. De door u gezochte documenten zijn in de loop der jaren overal terecht gekomen.

 

3 Rangschik uw werk

U heeft al begrepen dat u in deze eerste fase een hoop documenten zult vergaren. Het is dus belangrijk om nu al aan een bewaarsysteem te denken. Begin bij het eerste document : noteer de oorsprong, en voeg het toe aan de individu of de familie waar het bijhoort. En vergeet niet te scannen. Aan u natuurlijk om de beste werkwijze te bepalen !
Maak albums aan en voeg foto’s toe op Geneanet.
Organiseer en voeg documenten toe op Geneanet.

 

4 Ga het werk na van andere genealogen

Aarzel niet om naar sporen van uw voorouders te zoeken via het internet. Maak hiervoor gebruik van de klassieke zoekmachines maar raadpleeg ook gespecialiseerde websites met betrekking tot de genealogie, in eerste instantie natuurlijk Geneanet. Het doel is hier zo veel mogelijk informatie te vinden in boeken, krantenknipsels en andere interessante bronnen. Hopelijk kunt u een stamboom vinden waarin al een deel van de familie werd opgenomen. Neem dan zeker, indien mogelijk, contact op met de samensteller.
Opmerking : neem de gewoonte aan om alle gegevens die u op het internet vindt op de juistheid ervan na te gaan, en als u de gegevens overneemt, om de bron te vermelden, eventueel te bedanken.
Zoek uw voorouders op Geneanet.
Vergelijk uw stamboom met de hele database van Geneanet.

Deze eerste stappen zijn zeer belangrijk.  Neem de tijd om alle informatie en beschikbare documenten van uw familie te verzamelen.  Dit legt een solide basis voor uw verdere onderzoek.

Lees het artikel op Geneanet:

https://nl.geneanet.org/actueel/post/2014/01/hoe-aan-zijn-genealogie-beginnen-html

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.